Hatha yoga

I Hatha arbejdes der med de klassiske yogastillinger (asanas) og åndedrætsøvelser (pranayama). Tempoet er roligt og der er en vekslen mellem stående, siddende og liggende stillinger. I Hatha laves stillingerne ofte på begge sider, og man bliver også lidt tid i den enkelte stilling, inden man begiver sig videre til næste stilling, hvilket i sig selv giver et roligt tempo. I de fleste sekvenser er der dog indlagt mindre sammenhængende flows, men ofte ikke i samme grad som i en decideret Flow klasse.

Ha betyder sol,  tha betyder måne.

Der afsluttes med afspænding (savasana).  Øget kropsbevidsthed, smidighed og styrke er den effekt Hatha kan give, derudover har øvelserne gavnlig indflydelse på immunforsvaret, hjerte og blodtryk, det endokrine system- hormon produktionen, samt beroligelses af nervesystemet

Flow Yoga

Flow er små sammensatte dynamiske sekvenser (flow) af de klassiske yogastillinger (asanas). Solhilsner og vinyasa flow er en del af flowene i disse timer. Timerne er udpræget Yang i modsætning til Yin yogaen. Denne yoga type kan være udfordrende for begyndere, men ikke desto mindre kan alle alligevel godt være med – blot du husker at lytte til kroppen og holde en pause, hvis du får brug for det.

Yoga flow løsner op for spændinger og blokeringer i kroppen, udvikler bedre koncentration, kropsbevidstheden øges og smidighed, koordinationsevne og balancen forbedres. På disse timer stiger pulsen og kroppen får en sund glød af forbrændingen.

Øvelserne koordineres med vejrtrækningen (pranayama). Timerne vil også indeholde elementer fra Hatha med siddende og liggende stillinger samt afsluttes med afspænding (savasana)

Blid Hatha Yoga

Den klassiske Hatha yogaform men stillingerne holdes lidt længere. Tempoet er ofte også lidt langsommere. En rigtig god time til nybegyndere, eller hvis man er udfordret pga skader / slid i kroppen.

Vi lægger dog vægt på at der også arbejdes med styrken, stabiliteten og flexibiliteten som i den almindelige Hatha time.

Alle kan være med på dette hold, hvor vi udviser den fornødne blidhed og respekt for kroppen.

Yin Yoga

I Yin Yoga arbejdes der med dybe lange stræk, som har til hensigt at afspænde og arbejde med det dybtliggende bindevæv. Når bindevævet stimuleres over længere tid, påvirkes medianerne og der skabes et friere flow i kroppens væv, smidiggør bindevævet og øger strømmen af energi til vitale organer. I Yin yoga arbejder vi også med mobiliteten omkring ledbånd og sener, så de bliver stærkere og mere stabile. Det kan hjælpe os til at undgå eller forebygge skader ved andre træningsformer eller bare i al almindelighed. Yin kan med fordel  praktiseres sammen med anden aktiv træning og samtidig have gavnlig effekt på din præstation – fokus og kontrol vha. mindfulness, og styrkelse af bindevæv, ledbånd og sener vha. de dybe lange stræk.

Mentalt lærer yin sindet at give slip og bare “være” i stillingerne. Den stille og meditative form påvirker det parasympatiske nervesystem: sænker blodtrykket, støtter kroppen i hvile ,bringer ro i sindet og giver mulighed for genopbyggende processer og selvhealing. Hver stilling holdes i 3-6 min og der arbejdes i stillingen med at slappe mest muligt af, give slip på muskel aktivitet ned igennem kroppen, og have så blød og naturlig en vejrtrækning som mulig.

Aerial Yoga

I Aerial Yoga går vi stille og roligt frem, så du bliver fortrolig og tryg i slyngen. Du lærer en masse basis greb og teknikker, og efterhånden som du blive både stærkere og mere sikker, så tilføjer vi lidt sværere stillinger.
På de her timer har vi det også sjovt, leger og udforsker vores balance i rummet.
Du behøver ikke at have kendskab til Yoga for at lave Aerial Yoga, men det kan være en fordel, da du vil kende nogle af stillingerne i forvejen. Men hold dig endelig ikke tilbage af den grund.

Til Aerial yoga bruges en stor bred
slynge, som uden problemer kan bære over 150 kg. Slyngen bruges som redskab i yogaøvelserne og støtter
dig til at opnå mere styrke og smidighed i kroppen.
Vi laver en masse øvelser som har rødder i kendte Yoga stillinger, men der er også øvelser som mere er leg
og balance – flotte stillinger hvor du er støttet eller holdt af slyngen.

I aerial bliver du på mange måder udfordret i kroppen og får måske også afprøve nye sider af dig selv.

Du vil opdage, at øvelser du måske har haft svært ved at lave tidligere kunne f.eks. være håndstand,
skulderstand mm. som pludselig bliver tilgængelige stillinger med hjælp fra slyngen.
Vi laver en del omvendte stillinger, hvor vi hænger på hoved og derved bliver vores rygsøjle strukket ud ved hjælp af tyngdekraften – uden belastning, og vævet bliver herved naturligt iltet. Det er ret så fantastisk, og har ofte en skøn effekt på
spændinger og smerter i og omkring ryggen. De omvendte stillinger giver desuden også en dejlig frisk glød i ansigtet og en masse ilt til hjerne.

Vi arbejder rigtig meget med vores kerne muskulatur i Aerial yoga, især armene kommer på arbejde. Selv
efter få gange vil du kunne mærke en tydelig forbedring i din styrke, mobilitet, og selvtillid.

Du vil i starten blive rigtig øm på de områder hvor slyngen berør kroppen, men fortvivl ikke det går hurtigt
over igen.

Du kan risikere, at blive søsyg eller svimmel i slyngen, og ved du på forhånd, at du har let til køresyge/søsyge, så kan jeg anbefale at spise lidt ingefær eller drikke vand undervejs med stykker af ingefær i. Armbånd imod køresyge er også rigtig effektive.

ANSVAR:

Deltagelse er på eget ansvar, men har du udfordringer med hjertet, for højt blodtryk, er gravid eller har skader på rygsøjlen, så er det ikke Aerial du skal udforske.

SMYKKER OG TØJ:

Du må ikke bære smykker i slyngerne, eller have tøj på med lynlåse eller skarpe kanter, da det kan skade slyngerne. Det er en fordel at have tights på lavet af bomuld, da du så ikke kurer så let rundt i slyngen. Overdelen på dit tøj skal helst være med ærmer. Har du en stroptop på uden ærmer, så kan du tilføje en let bomuldsskjorte uden på.

Restorativ yoga

Restorativ yoga er afspændende og beroligende for nervesystemet. Det handler om at få kroppen til at slappe af i yogastillinger uden stræk, så der sker en genopbygning i krop og sind.
Yogastillingerne støttes op af tæpper, blokke og puder indtil du ligger som ’princessen på ærten’. Her ligger du så 15-20 min, måske længere.

Gennem dyb afslapning inviteres kroppen til at slippe fysisk og psykisk stress, som kan fylde kroppen og forårsage smerter og spændinger rund omkring i bindevævet.

Sammen vil vi udforske forskellige healende teknikker så som Pranayama (Vejrtrækning) og meditation, til at understøtte en overgivelse til stilhed og ro.

Nøgleord er nærvær og afspænding. 

Meditation

Meditation er en træning af dit sind, hvor du opøver og styrker at kunne være nærværende gennem fuld opmærksomhed: på dine tanker, følelser og kropsfornemmelser – såvel som opmærksomhed på dine omgivelser og relationer. Du træner altså at bliver mere nærværende og opmærksomt tilstede i hvert øjeblik i dit liv.

Meditation stammer fra buddhismen, men bruges i dag mange andre steder. Det er i de seneste år blevet meget populært at dyrke meditation, da det giver dig større ro og mindre stress – og det kan jo være meget nyttigt i en travl hverdag, hvor alt for mange i forvejen lider af stress.

Meditation er en tilstand, der opstår når tanker og følelser falder til ro og du opnår kontakt til dit nærvær i nuet. Det er et selvstudium, og du observerer dig selv. Derudover omfatter meditation dyb refleksion og søgningen af det dybeste i dig selv. En meditations session behøver ikke at tage så lang tid for at have en effekt. Det meste af tiden flyver dine tanker omkring og bevidstheden svinger fra emne til emne. Meditation handler om at fokusere på noget bestemt og samle tankerne – eller få tankerne til at forsvinde for en stund. Du kan f.eks. fokuserer på dit åndedrag, én kropsdel eller visualiserer et indre billede. Meditation kan hjælpe dig med at:
– opnå en dyb indre ro
– lære at lytte til dig selv
– få en pause i hverdagen
– få ny energi

Der vil være blandet øvelser undervejs af forskellig art, og du vil komme til at prøve forskellige former for måder hvorpå du kan meditere.

Klasserne er for alle som ønsker motion til hjernen og skabe en samhørighed mellem denne og resten af kroppen.
Ingen erfaring er nødvendig, alle er mere end velkomne.